קריאת תוויות מזון

מה אנחנו באמת אוכלים?

תווית המזון - מספקת מידע רב על המוצר:

1.      שם המוצר ותיאורו.

2.      רשימת רכיבי המזון - פירוט הרכיבים בסדר תכולה יורד:

 E - לדוגמא: E620 - חומצה גלוטמית, E621 - מונוסודיום גלוטומאט. רשימת חומרים שאושרו על ידי הרשויות האירופאיות כבטוחים לשימוש.

חלקם טבעיים וחלקם סינטטיים. אין שום דרך מחקרית לבדוק כמה אנחנו צורכים מכול אחד ביום ואיזה תגובות והשפעות יש להם כאשר

צורכים אותם ביחד.

חומרי טעם וריח - לדוגמא: מונוסודיום גלוטומאט E-621 .עלול לגרום לצמא, זיעה קרה, כאבי חזה, בחילות, כאבי ראש, תחושת נימול,

צריבה בעור, בלבול, חולשה, סחרחורת. בשימוש לאורך שנים נמצא קשור למחלות ניווניות ופגיעה במערכת העצבים, מערכת העיכול

והמערכת האנדוקרינית.

חומרים משמרים - לדוגמא: ניטראטים וניטריטים E249-252. עלולים לגרום לכאבי ראש, מיגרנות, סרטן המעי הגס.

מתחלבים – לדוגמא: לציטין (E-332) מולקולת שומן שמקורה בביצים או סויה, מעלה את צריכת השומן מן הסויה (פיטואסטרוגן) ומביצים

ללא ידיעתנו.

מסמיכים – לדוגמא:  קריגנין (E-407) מולקולות סוכר שמקורה באצה. עלולה לגרום לסרטן המעי הגס והגדלת כבד.

מווסתי חומציות – לדוגמא: סודיום ביקרבונאט ((E-500 סודה לשתייה. מורידה את חומציות הקיבה.

מונעי התגיישות (היווצרות גושים) -  לדוגמא: נתרן פרוציאניד (E-535) מלח המעלה את לחץ הדם.

צבעי מאכל טבעיים לדוגמא: כורכומין E-100 בטוח לשימוש אך לא מכיל את תכונות המרפא של הכורכום.

צבעי מאכל מלאכותיים – לדוגמא: טטרזין E-102 עלול לגרום להפרעות עיכול, היפראקטיביות והפרעות קשב וריכוז ,מחלות עור, מיגרנות, סרטן.


3. תכולה תזונתית - תכולת המוצר ל- 100 גרם; קלוריות פחמימות חלבונים ועוד.

4. הוראות אחסון

5. תאריך תפוגה

6. כתובת

7. תכולה כוללת


הצהרות בריאות ככלי שיווקי:

"עשוי מרכיבים טבעיים" - לא כל רכיב טבעי בהכרח בריא.

"ללא תוספת סוכר" - יכול להכיל סוכר בצורה טבעית או ממתיקים מלאכותיים.

"ללא כולסטרול" - מוצרים צמחיים לא מכילים כולסטרול.

"רק 5 קלוריות ליחידה" - מה גודל היחידה? כמה אני אוכל כדי להיות שבע?

" מופחת...לייט...קל... דל  קלוריות" –1/3 קלוריות פחות מהמוצר המקורי.

"דל... מופחת נתרן......" - לא יותר מ-100 מ"ג נתרן ב-100 גרם מוצר.

"בתוספת...מועשר.." - לא מוגדר בכמה מועשר.

"מכיל אומגה 3 " -  לא בהכרח במוצר המוגמר.

"חטיף אנרגיה"- מכיל בעיקר סוכרים פשוטים.

 

אז מה צריך לעשות?

לקרוא את תוויות המזון ולא להאמין לסיסמאות.

להימנע ככול האפשר ממזונות המכילים חומרים שבריאותם אינה ודאית.

להעדיף מזון בצורתו הטבעית.                                  

מספרי ה- E

שם הקטגוריה תפקיד טכנולוגי

E100-E199

קבוצת צבעי מאכל

E200-E299

חומרים משמרים

E300-E399

אנטי אוקסידנטים, מתחלבים, ומייצבים

E400-E499

מתחלבים, מייצבים, ומסמיכים

E500-E599

תוספי מזון עם תפקידים שונים

E600-E699

מחזקי טעם

E700-E799

אַנְטִיבְּיוֹטִי - Antibiotic

E900-E999

תוספי מזון עם תפקידים שונים - ממתיקים למיניהם, חומרי הברשה ציפוי וזיגוג, משפרי אפייה

E1000-E1499

תוספי מזון עם תפקידים שונים - מסמיכים ועמילנים         

לתבל עם ירקות וצמחי תבלין.

להעדיף מזון ביתי שרכיביו ידועים.


בקיצור ולעניין, למה לשים לב?

E100-300 להימנע! (מצורפת טבלה בדף הבא)

שומן מוקשה = שומן רווי/טרנס להימנע!

שומנים רצוי עד 5%

סוכרים – כמותם ע"פ מיקומם ברשימה

נתרן – עד מ"ג ל- 100 גר' מוצר 400 

 

 

 

הכותבת:

שרון איל - נטורופתית ומטפלת בג'ין שין דו

 


 

Share

חזרה לדך הראשי >

Powered by Artvision | Truppo Websites